Znamy wszystkie wielkie kratery
30 czerwca 2015, 11:36Na Marsie znajduje się ponad 300 000 kraterów powstałych w wyniku upadku asteroid. Nasz Księżyc jest pokryty tak wielką liczbą kraterów, że nikt nie podjął się ich liczenia. Inaczej jednak ma się sprawa z Ziemią. Roślinność i erozja powodują, że trudno jest odnaleźć kratery. Jednak najnowsze badania wskazują, że znamy już wszystkie duże kratery uderzeniowe.
Kosmetyki to istotne źródło skażenia środowiska mikrodrobinami tworzyw sztucznych
28 sierpnia 2015, 06:35Kosmetyki zawierają duże ilości mikrodrobin tworzyw sztucznych. Mają one tak małą średnicę, że nie są najprawdopodobniej wychwytywane przez oczyszczalnie ścieków i trafiają do rzek, mórz i oceanów.
Nowa metoda wykrywa także najdrobniejsze mikroplastiki
3 grudnia 2015, 12:24Dwoje studentów z Duńskiego Uniwersytetu Technicznego opracowało metodę wykrywania i zliczania najdrobniejszego nawet mikroplastiku.
Ważka długodystansowiec
3 marca 2016, 10:29Gdy myślimy o zwierzętach pokonujących w powietrzu największe dystanse, wyobrażamy sobie różne gatunki migrujących ptaków. Tymczasem, jak twierdzą naukowcy z Rutgers University-Newark, gdy weźmiemy pod uwagę rozmiary ciała, to rekordzistą w powietrznych podróżach jest ważka z gatunku Pantala flavescens
Po raz drugi zarejestrowano fale grawitacyjne
17 czerwca 2016, 09:56Eksperyment LIGO po raz drugi wykrył fale grawitacyjne. Tym razem powstały one wskutek zderzenia dwóch czarnych dziur odległych od nas o 1,4 miliarda lat świetlnych, które wpadły na siebie z prędkością równą połowie prędkości światła.
Wrocławskie laboratoria ponownie otwarte dla zwiedzających
9 września 2016, 10:578 października startuje II edycja Nocy Laboratoriów. Organizatorami są Nokia oraz Wrocławskie Centrum Badań EIT+. Do wydarzenia przyłączyły się wrocławskie uczelnie, firmy, instytucje państwowe i naukowe, które tylko w tę jedyną noc otworzą drzwi do swoich pracowni badawczych.
Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 13:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.
Innowacyjny akcelerator do walki z nowotworami
30 marca 2017, 05:12Złośliwe komórki nowotworowe pozostałe w ciele pacjenta po usunięciu guza można skutecznie niszczyć jeszcze w trakcie operacji. Przeznaczony do wykonywania tego typu zabiegów śródoperacyjnych nowy medyczny akcelerator elektronów IntraLine został zaprezentowany lekarzom specjalistom na konferencji w ośrodku Narodowego Centrum Badań Jądrowych w Świerku.
Amerykanie odkryli miejsce gromadzenia się antarktycznego krylu
6 lipca 2017, 09:30Naukowcy, którzy spędzili w Antarktyce cztery kolejne sezony letnie tworząc mapę rozkładu krylu informują, że łączna masa tych niewielkich organizmów jest większa niż masa wszystkich ludzi. Kim Bernard, oceanograf z Oregon State University i jej zespół badali, jakie warunki są potrzebne, by kryl rozmnażał się szczególnie intensywnie i szukali miejsc szczególnie obfitego występowania krylu na Oceanie Południowym.
Testy DNA ujawniły, że częstymi ofiarami albatrosów są meduzy
20 października 2017, 05:15Badanie DNA z odchodów 2 gatunków albatrosów ujawniło, że meduzy stanowią nadspodziewanie dużą część ich diety.